Статистика: Намалява интересът на фермерите към нова техника

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Увеличение има само при регистрацията на нови челни товарачи

Регистрациите на нови селскостопански трактори и зърнокомбайни у нас продължават да вървят надолу след спада от първото шестмесечие на годината. Данните също показват понижение при регистрациите на телескопични товарачи спрямо същия период на миналата година. Единствено при регистрациите на челни товарачи се затвърждава положителната тенденция на растеж. Това сочат най-новите данни от традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието и храните за новите регистрирани машини у нас през третото тримесечие на годината.

Според данните, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 984. Това означава 162 трактора по-малко спрямо същия период на миналата година, което отговаря на намаление с 14,14 процента. Интересно е да се отбележи, че за първите 9 месеца на 2022 г. регистрациите на нови трактори са отбелязали ръст от 30,52 процента спрямо същия период на 2022 г.

Регистрациите на зърнокомбайни са били 149, или с 46 по-малко (-23,59 процента) от броя им през януари-септември 2022 г. През първите девет месеца на миналата година регистрациите на зърнокомбайни са отбелязали ръст от 35,42 процента, а спадът от последните две тримесечия е първи от две години насам.

Телескопичните товарачи този път не успяха да продължат положителната тенденция, която поддържаха от второто тримесечие на 2022 г. През третото тримесечие на настоящата година са регистрирани 262 машини, или с 5,76 процента по-малко спрямо същото тримесечие на 2022 г., когато са били 278.

Регистрациите на челни товарачи, които след добрите резултати в най-трудните периоди за пазара по време на пандемията от КОВИД-19 започнаха да бележат спадове в началото на миналата година, сега отново започват да растат: 213 новорегистрирани машини са регистрирани през периода януари – септември 2023 г., което е с 42,95 процента повече, отколкото броя им през същия период на 2022 г., когато бяха 149. За предходното тримесечие челните товарачи отбелязаха ръст с 30,53 процента.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА