Първата плаваща ферма в света ще заработи скоро (снимки)

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Първата в света офшорна млечна ферма ще заработи на пристанището на Ротердам тази година, като целта й ще е да помага на града да произвежда по-голяма част от храната си по устойчив начин. Дали обаче подобни ферми ще могат да произвеждат достатъчно големи количества, за да изхранват нарастващото население по света?

Нидерландската имотна компания Beladon ще отвори първата “плаваща ферма” в света в пристанището на града, съобщава Профит.

Тя е построила офшорното съоръжение на пристанището на Ротердам и ще го използва, за да отглежда 40 крави от породата Маас-Рейн-Изел, които ще бъдат доени от роботи.

Застроените градски райони не изглеждат като най-разумното място за ферми, но намаляването на разстоянието, което храната изминава преди да достигне до чиниите на потребителите, има смисъл от природосъобразна гледна точка, тъй като така се намалява замърсяването, причинено от транспорта.

Ако световното население нарасне до 9.8 милиарда до 2050 г., както се очаква, 70% от него се очаква да живее в градовете, в сравнение с 55% днес.

camera2

Така че градските закрити ферми, където продукцията се отглежда вертикално на рафтове под ултравиолетова светлина, са във възход.

Фермата на Beladon, която е на три нива и е захваната за морското дъно, се очаква да заработи в края на 2018 г. и да произвежда около 800 литра мляко дневно.

Идеята за фермата хрумнала на Петер ван Вингерден, инженер в Beladon, през 2012 г., когато работел по проект за плаваща къща в река Хъдзън в Ню Йорк.

Докато ван Виндерген бил в Ню Йорк ураганът Санди удря града, наводнявайки улиците и затруднявайки транспорта. Осъществяването на доставките почти спряло и два дена след това по магазините вече било трудно да се намерят пресни продукти.

“След като видях пораженията от урагана Санди реших, че храната трябва да се произвежда възможно най-близо до потребителя,” казва ван Вингерден.

Концепцията за плаващата ферма на ван Вингерден предвижда тя да е устойчива и на урагани.

По-късно през 2012 г. неговият екип започнал да работи по дизайна и да разговаря с пристанищните власти в Ротердам. Въпреки първоначалните опасения относно потенциалния шум и миризма, пристанището предоставя на Beladon място, за да изгради прототип.

Оттогава фермата започва да придобива форма, а по-рано това лято плаващата платформа бе преместена с шлеп от Заандам в Северна Холандия до Ротердам.

Съпругата на Петер, Минке ван Вингерде, която е и негов бизнес партньор, споделя пред BBC, че фермата ще започне с 40 крави, което е достатъчно, за да излезе на нула. Според нея обаче количеството лесно може да бъде увеличено.

Floating-Farm-Rotterdam-1024x768

Фермата също така има за цел да използва повторно и да рециклира колкото се може повече неща.

“Най-малко 80% от това, което нашите крави ще ядат, са отпадъци от хранителната индустрия в Ротердам,” казва генералният мениджър на фермата Албер Бьорсен.

Това може да включва зърно, изхвърлено от местните пивоварни, остатъци от кафенета и ресторанти, вторични продукти от местни мелници и дори трева, като всичко това ще се събира и транспортира с електрически камиони, осигурени от компанията за “зелени отпадъци” GroenCollect.

“Ще отглеждаме и водна леща, която също ще бъде използвана за храна на животните,” казва г-жа ван Вингерден. “Тя е богата на протеини, расте бързо и може да бъде подхранвана с урина от кравите. Ще имаме инсталация с четири или пет вертикални платформи където растението ще се отглежда под специални LED лампи.”

Проектът дори ще генерира сам част от необходимата му енергия.

След като заработи, фермата ще произвежда и прясно и кисело мляко на място и ще го продава в Ротердам. Фермата също така ще обработва и продава кравешки тор.

Петер и Минке ван Вингерден проверяват възможности да построят още плаващи ферми из страната, както и в Азия.

Cows-Could-Enjoy-Grazing-on-Floating-Farms-photo

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements