Първата ни програма за промоция на вино беше одобрена от ЕС

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Бюджетът й надхвърля 3.2 млн. евро

Министерството на земеделието и храните съобщи, че Държавен Фонд „Земеделие” и Регионалната лозаро-винарска камара „Тракия” са подписали договор за прилагането на пета, одобрена от Европейския съюз, промоционална програма. Това е „Междудържавната програма за промотиране на вино в трети страни (Русия, Китай)”. Тя е мултинационална, предложена съвместно с Румънското сдружение на производителите на  вино и винени продукти „Добруджа” и е насочена към пазарите на Русия и Китай. Срокът на изпълнение е три години.

Общият бюджет на първата одобрена програма за промоция на вина е приблизително 3.2 млн. евро за трите годишни фази от изпълнението на договора. Проектът цели издигането на имиджа на вината със защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско означение (ЗГО). С негова помощ трябва да укрепне позицията на продуктите на съществуващите пазари и да се увеличи износът на вина със защитено наименование за произход и защитено географско означение.

ЕС предоставя половината от бюджета на програмата, 30% са съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява 20% от средствата.

Уточнено беше, че програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци. Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а документите се подават всяка година в срок до до 15 април (1-ро представяне) и 30 септември (2-ро представяне). Постоянната консултативна комисия към МЗХ определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това – изпратени за одобрение от Европейската комисия.

Договорите се сключват с фонд „Земеделие” до 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама