Панагюрското златно съкровище ще пътува за Лувъра

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Панагюрското златно съкровище ще пътува за Лувъра. То е включено в изложбата “Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България”, която ще се проведе от 15-и април до 20-и юли, съобщава dariknews.bg.

В експозицията има и още 40 експоната от района на Пловдив, уточнява директорът на Регионалния архелологически музей Костадин Кисьов. По думите му това са златни накити, въоръжение и съдове от две гробници, разкрити при Дуванлии и Черноземен.

Релеф на лъв от каменната фасада на светилището „Жаба могила” в Стрелча, Пазарджишко, също е сред включените в тракийските експонати, които ще пътуват за Париж тази пролет, посочва “Дарик” като се позовава на съобщение от общината.

По графика за планираните пътувания Панагюрското съкровище трябва да бъде веднъж годишно в Пловдив, Кисьов. Вероятно след изложбата във Франция то ще отпътува за Япония, където ще бъде включено в експозиция на най-големите световни съкровища.

Към момента Панагюрското съкровище се намира в Националния исторически музей. През миналата година е видяно от 160 хиляди посетители, по данни на музея.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА