Гергьовденски обичаи и обреди показват на 5 и 6 май в етнографския музей “Етър”

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Възстановки на празнични обичаи и обреди, свързани с Гергьовден, показват на 5 и на 6 май в етнографския музей на открито “Етър“. Това съобщиха от туристическия комплекс.

На 5 май, между 11:00 и 13:00 часа, гостите на музея могат да се хванат на Гергьовденското хоро, което ще поведат танцьорите от фолклорната танцова формация “Боженци” и фолклорните формации към габровското читалище “Априлов-Палаузов 1861”. През целия ден ще се украсяват гергьовденски хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

В 16:00 часа същия ден започва постановката на добричкия драматичен театър “Йордан Йовков” – “Юнаци с умни калпаци”. С много хумор гостуващите актьори представят историята на четирима юнаци, които пазят селото си от ламя, обясниха от музея.

Гергьовден ще започне на 6 май в 10:00 часа с празничен водосвет, а посетителите могат да се поклонят пред копието на чудотворната икона “Св. Георги Зограф” от Света гора.

По-късно през деня сдружение “Нишан” ще обедини традицията с дигиталните изкуства чрез работилницата “Анимирай Гергьовден”. Всяка дете, което обича да твори, може да създаде свое анимирано филмче, представящо моменти от гергьовденската обредност. Чрез метода на стоп-кадър анимацията участниците в работилницата ще могат да изразят видяното и наученото в музея по нов и забавен начин.

Заниманията са подходящи за деца на възраст между 8 и 15 години и са с продължителност 2 часа. Необходимо е да се заяви участие в Книгопродавницата на музея.

Деца и възрастни могат да участват в образователната игра “Гергьовденски пъзел”, в която ще се забавляват, но и ще научат повече за българските традиции, свързани с Герьовден.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА