Музей на белия щъркел ще бъде открит в Белозем

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Музей на белия щъркел ще бъде открит в село Белозем. Проектът за изграждането му вече е изпратен до немската фондация “Евронатур”, която се грижи за опазване популацията на щъркелите във всички села в ЕС, в които те гнездят.

Тази година първите птици в Белозем подраниха с повече от половин месец и вече подготвят гнездата си, съобщи БНТ.

С увеличаването на щъркелите в Белозем растат и децата в селото, гласи местното поверие. Затова тази пролет всички се радват на тяхното завръщане в началото на месец март и очакват повече новородени. Даниела и Атанаска са белоземски снахи, дошли тук преди години от Стара Загора и Пловдив, и с радост отглеждат децата си на село.

За жителите на Белозем щъркелите не са само символ на настъпващата пролет и надеждата, а част от ежедневието им. Грижите за белите птици ежегодно се увеличават.

Бъдещият музей ще събере в една колекция всички експонати, посветени на щъркелите, събрани през последните години. Към него ще работи и информационен център, а целта е още тази година селото да бъде включено в туристически дестинации.

Ще се постараем да го направим максимално бързо тъй като тази година Пловдив е Европейска столица на културата ще има желаещи да го видят, тъй като това е нещо, което в държавата никъде другаде го няма, заяви Иван Тачев, кмет на село Белозем.

И тази година фестивалът на белия щъркел в Белозем ще събере много специалисти орнитолози и любители на птиците на 18 май.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама