Към момента се прави анализ на остатъчните количества агнета след празниците, през май обаче има още празници като 24-и май, на които се консумира агнешко месо. През месеца има и много сборове. Трябва да се мисли за мерки, с които ще се насърчи целогодишното потребление на българско агнешко месо, каза за „Агрозона“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна асоциация и председател на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България.
По отношение на организацията на пазара той посочи, че е “меко казано сбъркана” – на фермера му се налагат редица ограничения. Необходимо е съществуващата Наредба 26 така да се преобрази, че производителят да има право да продава там, където е пазарът. “А пазарът не винаги е там, където се произвежда. Понякога пазарът отстои на 200 км.”. Действащата към момента Наредба 26 ограничава този достъп, обясни Караколев. Не трябва чуждия пример в регламентите да се пренася директно у нас, при положение, че обстоятелствата в страната ни са различни, коментира още той.
Четете още: Над 25 държави учредяват Съюз на овцевъдите в Европа у нас