Овощната градина под контрол с едно натискане на бутона

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Умни технологии следят полетата и прибраната реколта

Управлението на разхода на ресурсите в земеделието е от особено значение в днешния свят на постоянно повишаващи се цени. Затова и разработчиците на различни дигитални услуги насочват поглед към тази ниша, овладявайки я с интересни и нови продукти. Подобно ново приложение, наречено Agrinsight, вече е реалност в Италия и има за цел да опрости управлението на овощните градини чрез организиране на труда и операциите по навременен и целенасочен начин, като същевременно оптимизира потреблението на вода, гориво и пестициди.

Според Александра Каминши, изпълнителен директор на фирмата, разработила приложението то предлага пълен мониторинг на цялата информация от терена и осигурява незабавно сравнение на откритите данни с оптимални стойности. При наличие на аномалии, приложението автоматично изпраща сигнали, указващи как и кога да се намеси. Добавен е и интегриран чат със специалисти по  агрономия, който осигурява пълна поддръжка по време на всяка дейност.

 

Основните компоненти

Агроприложенията днес разчитат на няколко основни компонента. Първият е GPRS метеорологична станция в комплект с различни сензори, които осигуряват измерване и прогноза на климата – количеството и интензитета на валежите, скоростта и посоката на вятъра, температурата и влажността на въздуха, атмосферното налягане, слънчевата радиация и осветеност и др. Със специален сензор за овлажняване на листата подобни технологии успяват да оценят състоянието на растенията и възможността от поява на гъбични заболявания. Феромонов капан за насекоми пък наблюдава разпространението на вредители, а торенето се контролира от обемен сензор за състоянието на почвата. Голяма част от датчиците се управляват със слънчеви панели.

Софтуерът на приложението дава възможност да се проверяват данните, събрани от сензорите в реално време чрез смартфони, таблети и компютри и позволява да се организират дейностите, които трябва да се извършват, в специална секция бележник, а седмичен отчет подпомага решенията на агрономите.

 

Как се използва

Два са начините за използване на агроприложението Аgrinsight: интерактивен и информационен. Интерактивният режим е за агрономи, които управляват, планират и извършват дейности в полетата. С него е възможно да се записват дейности в интегрираната тетрадка на полето, да се комуникира със специалисти, да се следят данни от различни проби. Информационният режим е предназначен за директори и инвеститори, които желаят да наблюдават напредъка и дейностите, които се извършват в овощната градина.

 

Какво да гледате, когато избирате

Когато фермерите избират приложения, които да използват за управление на стопанствата си, трябва да имат предвид няколко основни неща. Първото е обемът на информация, която предлагат те. Италианското приложение се различава от другите по дълбочината на информацията, предоставена от различните сензори, която е предназначена да помогне на потребителя от полето до етапа на съхранение, и по отношение на предоставянето на екип от агрономи и специализирани експерти, казват разработчиците. Възможността за интегрирания чат, в чрез който могат да се споделят снимки, видеоклипове и информация, както и да се организират посещения на място при поискване от страна на специалисти, подпомага в много силна степен фермерите. Функционалността на това приложение е уникална, надхвърля алгоритъм и представлява истински съюз между технологията и селското стопанство.

 

Плюсовете

Благодарение на агроприложението всички фактори, които определят качеството на продукцията, се наблюдават постоянно, коментират фермери. С това приложение всякакви критични условия за развитие на болести или други проблеми могат да бъдат идентифицирани рано, като същевременно се планират целенасочени интервенции въз основа на реалните нужди на културите.

Това позволява оптимизиране на ресурсите, значително организационно подобряване на дейностите и работната сила, с по-нисък разход на вода, пестициди и горива.

Освен това секциите за предварително прибиране на реколтата, съхранение и чат с експерти по хладилно съхранение осигуряват контрол на органолептичните качества на плодовете на всички етапи на обработка.

 

Започва се с инвестиция в хардуер

Инвестирането в приложения, които да подпомагат дейността по отглеждане на овощната градина стават все по-актуални. Затова и вариантите на финансиране на подобни технологии, са различни. Първата година инвестицията включва закупуване на хардуер, тоест сензори, които трябва да бъдат инсталирани въз основа на броя на видовете и сортовете култури, които трябва да бъдат наблюдавани.

През следващите години е нужно осигуряването на средства само за софтуерна и агрономическа поддръжка. Икономическата оферта на приложението е персонализирана, въз основа на количеството сензори и броя на потребителите, които ще използват приложението.

 

Датчици „опитват“ плодовете

Когато фермер си купи приложението Agrinsight в тандем с хардуера той получава и инструменти за вземане на проби във фазите преди прибиране на реколтата и съхранение. Данните, събрани от вземането на проби, се въвеждат в специална секция „Преди прибиране на реколтата“ и се сравняват с оптималните стойности за всяка култура и сорт, за да се определи точният прозорец за прибиране на реколтата. В друг раздел – „Съхранение”, пък могат да се записват данни за хладилни складови помещения; във всяка стая трябва да се извърши вземане на проби от плодове с инструментите в комплекта и данните да се записват в раздела. Мониторингът на състоянието на съхранение се извършва чрез сравняване на данните, събрани от пробите с оптималните стойности в секцията. Чрез интегрираният чат опитни техници за хладилно съхранение помагат на потребителя при всяка стъпка, като посочват всякакви аномалии и как да се намесят, разказва Александра Каминши.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements