Овощари искат преразпределение на специфичното подпомагане

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Овощари и градинари от цялата страна искат преразпределение на специфичното подпомагане за земеделските производители. Това каза пред “Агрозона” Димитър Рачев, член на Съюза на дунавските овощари(СДО). Подпомагането се изплаща на трите сектора – овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство. По този повод утре ще се проведе извънредна среща в Стара Загора. На нея ще присъстват Националният съюз на градинарите, Българска асоциация на малинопроизводителите, Национална асоциация на картофопроизводителите и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, както и СДО. Събитието ще започне в 10 часа. По думите на Рачев годишно на трите сектора се отпускат 115 млн. лв. „За овощарство и зеленчукопроизводство отиват малко над 40 млн. лв., докато останалите пари са за животновъдите. Това е много неравностойно разпределение и ще искаме промяна“. Крайният срок за преразпределението е 31 юли и поради това се изискват спешни мерки. „Имаме уверение от МЗХ, че ще окажат съдействие по този проблем“, каза още Димитър Рачев.

На срещата ще се обсъди и тежкото състояние на овощарството тази година – липсата на реколта и лошите природоклиматични условия. Всичко това налага нуждата от спешни действия и мерки, за да се минимизират загубите и да се подпомогне оцеляването на производителите.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама