Отвориха прием по три от компенсаторните мерки за рибарите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ е 400 хил. лева

Започна прием на проектни предложения по три компенсаторни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Операторите в сектора ще бъдат компенсирани за повишените цени в резултат от войната в Украйна, с цел ограничаване на пазарните сътресения и въздействието им върху риболовните дейности, веригата на доставки и продуктите от риболов и аквакултури.

Общият финансов ресурс по трите мерки възлиза на 13,19 млн. лева. Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ е 400 хил. лева за всеки кандидат от съответния подсектор, в който има дейност.

С цел средствата да достигнат до операторите в най-кратък срок, за изчислението на компенсациите Управляващият орган на ПМДР въвежда разходи под формата на плоска ставка. Този лесен и опростен метод ще позволи на повече предприятия да получат компенсации по трите извънредни мерки.

Операторите в подсектор „Риболов“ могат да кандидатстват за компенсация за гориво, в подсектор „Аквакултури“ – за фураж и гориво, а представителите на подсектор „Преработка“ – за суровини (риба и рибни продукти) и гориво.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по всички мерки е до 17:00 ч. на 26 май 2023 г.

Повече информация за реда и условията за кандидатстване може да бъде намерена на интернет страницата на ПМДР 2014-2020 г. – https://www.eufunds.bg/bg/pmdr , както и в ИСУН 2020.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА