Отворено е новото разширение на Суецкия канал

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

С пищен парад на кораби в Египет беше открито разширението и новото трасе на Суецкия канал, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Над корабите, преминаващи през Суецкия канал, прелетяха военни хеликоптери и самолети, предава БНР. 

37 километра от трасето са изцяло нови, а 35 километра представляват разширение на стария канал. Строежът, приключен за една година, струваше 9 милиарда долара. Според Кайро разширението на Суецкия канал ще позволи удвояване на трафика на кораби през него до 2030 година. Дневно 97 кораба ще минават през канала, в сравнение с 49 сега. Новият канал, добавен към стария, ще позволи движение в две посоки и така ще се намали от 18 на 11 часа времето, през което корабите се изчакваха досега.

За тържественото откриване днес в град Исмаилия бяха поканени държавните ръководители на Франция и още няколко държави. За сигурността им се грижат 10 хиляди полицаи и войници. Началото на церемонията бе дадено лично от президента Абдел Фатах ас Сиси, който преведе яхтата “Ал Махруса” (в превод от арабски – “Спасявания” – един от епитетите на Кайро) по новото трасе в района на пристанището на Исмаилия.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА