Видео

Отварят мярка 112 „Млад фермер” – срокът за регистриране става 18 месеца

MZH100dni_2
Автор: Агрозона
Споделена0

Отваряме приема за мярка 112 „Млад фермер”. Вчера взехме това решение. Средствата ще бъдат само от МЗХ. Това каза на пресконференция министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Информацията предаде ИА „Фокус”.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) направихме срещи с млади фермери, и те самите ни подсказаха част от решенията, обясни Явор Гечев. Проблемът е, че има много проекти, подготвени по мярката. Всички средства излизат от министерството, и няма допълнителни средства за това, допълни той. Намалили сме други пера, за да има средства за тази мярка, защото младите фермери са изключително важни за нас. Призоваваме младите фермери да не кандидатства всички сега, а тези, които имат възможност, да изчакат. Благодарим на присъстващите, и ще направим така, че в новата програма срокът за регистриране на млади фермери да е не 14 месеца, а 18 месеца. Всеки лев, който е даден сега като над договориране, идва от държавния бюджет“, посочи зам.-министър Гечев.

Трудно е да се прави отчет за 100 дни в земеделието. Изчакахме последния момент, защото искахме да бъдем по-детайлни в заключенията, които правим, каза Димитър Греков. „Задачите, които си поставихме в началото, бяха – устойчиво развитие на земеделието, като основна част от икономиката в страната. За съжаление, стабилизирането в последните години е по-скоро в полза на растениевъдството, отколкото на животновъдството. Периодът на стабилизиране на земеделието за съжаление не е завършен“, обясни той.

Вчера, с решение на Министерски съвет, решихме да се отпуснат около 9 милиона лева за Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Само за последните 4 години, в МЗХ са били сключени над 400 граждански договора. В МЗХ има значителен капацитет от кадри, които не трябва да се освобождават, и не би следвало с ека ръка тези хора да се изхвърлят на улицата”, посочи Греков. Подобрихме административния капацитет на работа, променихме формата на участие на служителите в изложения, форуми. Намалихме разходите на ведомството, тъй като последните години са били похарчени близо 5 милиона лева за командировки. Резултатът е, че са ограничени разходите и се е увеличил бюджетът на министерството. Направихме над 8 хиляди проверки за ограничаване на нерегламентирания внос и търговия. Работим върху това нашите земеделски производители сами да могат да излагат продукцията си. Създадохме план за действие до края на годината ще бъдат изплатени над 308 милиона по програма ПРСР, каза министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *