Отражения на кризата в Украйна върху цените на царевицата и пшеницата

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Цената на фючърсите за царевица на Чикагската стокова борса достигнаха 5 долара за бушел, а стойността на пшеницата се повиши на големите борси от двете страни на Атлантическия океан. Причината е не само политическата нестабилност в Украйна, но и повишеното търсене за внос в ЕС и САЩ, както и сушата в Бразилия.

Цената на фючърсите за пшеница се повишиха с 2.6% до 6.63 долара за бушел на Чикагската стокова борса, което е най-високата цена за последните три месеца. В Париж пшеницата скочи с 3% до 212.75 евро за тон, най-високо за последните 10 месеца. От юли 2013 г. досега Украйна е изнесла 25 млн. тона пшеница и по официални данни на украинското външно министерство през идните 4 месеца планира да изнесе още 8.7 млн. тона. Анализатори предупреждават, че ако износът на пшеница от региона на Черно море остане нисък, цените ще продължават да се повишават. Украйна има проблеми с финансирането на следващата сеитба, но и сухото време в централните и източните чати на страната също създават причина за главоболия на украинските фермери.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements