Отпускат 43,5 млн. лева за подпомагане на земеделските производители

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

27,5 млн. лв. от средствата ще бъдат отпуснати по de minimis, а останалите 16 млн. лв. са по помощта за напояване

Днес, с едно от решенията на Министерския съвет, ще отпуснем 27,5 млн. лева за подпомагане на земеделските производители. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Заедно с още 20 млн. лева, които вече са отпуснати от Държавен фонд “Земеделие”, осигуряваме общо сумата от 47,5 млн. лева, които бяха свързани със споразумението, подписано на 20 септември с аграрния сектор. С него се споразумяхме как да осигурим тяхното подпомагане до края на годината, посочи премиерът.

Денков уточни, че това са средства, предназначени за малки земеделски производители, тъй като се отпускат по програмата de minimis.

„Отделно, с друга точка от дневния ред, днес ще отпуснем 16 млн. лева за подпомагане на земеделските производители, които използват напояване. Това отново са малки и средни земеделски производители. С тези средства се осигурява 80% от цената на водата, която те ползват. С други думи, те ще заплащат само 20% от тази цена“, разясни Николай Денков.

Премахване на тавана по помощта заради войната в Украйна

Той съобщи също, че днес ще бъде изпратено и писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски, с което страната ни ще иска да се премахне таванът, свързан с подпомагане на земеделските производители за затрудненията, които са изпитали след започването на войната в Украйна.

„Проведохме предварителни разговори с председателя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет. С това писмо официализираме процедурата, с която искаме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата. С това изпълняваме няколко от точките в споразумението със земеделските производители, както изпълняваме и останалите точки от това споразумение“, посочи министър-председателят Денков.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА