Отпадна ограничението за офшорните компании да притежават земеделска земя

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Вече няма да има ограничение за публичните дружества с участие на офшорни компании да притежават земеделски земи у нас, съобщава investor.bg. Отпада и въведената през февруари глоба за тези компании, след приети промени в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Преди това  гратисният период, в който няма да се налагат глоби, по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи беше удължен до 1-и октомври.

Аргументът за удължаване на срока е, че след решението за глоби, публичните дружества са започнали да продават земеделските си земи на цени под пазарните.

Веднага след въвеждането на глобите през февруари Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, работодателски организации, организациите на инвестиционните посредници и на публично търгуваните дружества, на пенсионно-осигурителните дружества и Българската фондова борса (БФБ) настояха публичните дружества да бъдат изключени от новите постановки в Закона за земеделските земи, посочва “Инвестор”. Причината за искането – публичните дружества нямат контрол над това кой купува акциите им.

Междувременно  Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни заради ограничения за инвеститорите в земя.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама