Откриха огнище на инфлуенца по птиците във ферма със 171 хил. кокошки в Малко Конаре

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Мало Конаре, област Пазарджик. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик. В животновъдният обект се отглеждат около 171 хил. кокошки носачки.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Пазарджик, с. Мало Конаре и с. Добровница; и 10-километрова наблюдавана зона – от община Пазарджик, с. Черногорово, с. Крали Марко, с. Пищигово, с. Говедаре, с. Хаджиево, с. Огняново, с. Синитово, с. Мирянци, с. Главиница, с. Мокрище, с. Мокрище, с. Драгор, с. Ивайло и с. Сарая.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве

Забраняват отглеждането на домашни птици на открито в Дряновско заради огнище на птичи грип

Заради огнище на грип Инфлуенца А грип в град Дебелец, област Велико Търново, се въвежда 10 километра карантинна зона за 12 села в община Дряново, област Габрово. Това посочват от Община Дряново, позовавайки се на заповед на Българската агенция за безопасност на храните.

В десеткилометровата наблюдавана зона около засегнатия животновъден обект влизат населени места от община Дряново, а именно с. Маноя, с. Косарка, с. Соколово, с. Руня, с. Саласука, с.Длъгня, с. Гоздейка, с. Туркинча, с. Крънча, с. Зая, с. Ганчовец и с. Керека, предаде БТА.

Във връзка с усложнената епизоотична ситуация, със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории (кокошки, патици, гъски и др.) в периода от първи октомври на текущата година до 31 март на последващата година.

При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при смъртност незабавно да бъде уведомен ветеринарния лекар или кмет/кметски наместник на съответното населено място. За повече информация на тел. 067672962 / вътр.117, допълват от Община Дряново.


Още по темата:

Откриха огнище на инфлуенца по птиците във ферма със 395 хил. кокошки

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА