Отделиха ЕСТИ от другите промени в Закона за туризма

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Текстовете за Единната система за туристическата информация (ЕСТИ) са отделени от другите промени в Закона за туризма, става ясно от решение на Министерски съвет. Това се налага се налага за да се ускорят сроковете за създаване на системата, тъй като тя е от изключителна важност за туристическия бранш, а  общественото обсъждане по закона е удължено заради обществено недоволство, свързана с предложените ограничения за къмпингуване.

Предлага се ново правило, според което министърът на туризма разработва, изгражда и поддържа Националния туристически регистър като единна информационна система. Системата ще свърже в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма и на вътрешните работи, както и с Националната агенция по приходите и общините. Предвижда се това да допринесе за изсветляване на туристическия сектор. Както беше обявено по-рано от туристическото министерство, ще бъде облекчена процедурата за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи.

Само данните, които изисква законът, ще бъдат въвеждани в информационната система. Хотелиерите ще трябва да водят регистър за настанените туристи със състав на данните, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет страницата на министерството. Има няколко варианта за воденето на регистъра: чрез централизира информационна система, поддържана от туристическото министерство, която да е достъпна чрез публично уеб-базирано или друго приложение за онлайн достъп; чрез избрана от хотелиера информационна система,  която да  отговаря на изискванията на Закона за електронно управление; друга опция е хартиен носител по образец, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет страницата на ведомството.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА