Отбелязваме Деня на Европа

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Днес отбелязваме Деня на Европа – празник на Европейските общности, на единството и мира. Денят е избран заради датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение на Стария континент. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти, съобщават от бюрото на българското представителство на Европейския парламент. „Декларацията на Шуман“ стои в основата на Европейската общност за въглища и стомана, която предшества днешния Европейски съюз.

Поставя се началото на обединение на държавите на Стария континент и поддържането на мира. Датата, на която се отбелязва Денят на Европа, е определена  през 1985 г. от ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано. Така този ден става символен за стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. У нас Денят на Европа започва да се чества, след като се официализира с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА