Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

На 3 март 1878 г. в Цариградското предградие Сан Стефано е подписан мирният договор между Русия и Османската империя слагащ края на една война и поставящ началото на възстановяването на държавата България. След почти петвековно отсъствие от историческата сцена България отново се изправя, за да възстанови своето заслужено място на Балканите и в европейския континент.

На Трети март България свежда глава в минута мълчание, за да почете паметта на тези, които загинаха, за да я има днес. На този ден  паметниците на хайдути, на революционери , на опълченци се окичват с венци и цветя в знак на признателност.

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“. През 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. За пръв път се празнува като Ден на Освобождението от 1888 г.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско иго е обявен за официален празник, като става и национален празник на Република България.

Честит 3-ти Март!

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама