От системата за предупреждения: кои са най-опасните вещества в храните

Общият брой нотификации, отнасящи се до установени замърсители от околната среда в храни за 2020 г е 29, сочи анализ на данните от Системата за бързо предупреждение на храни и фуражи (RASFF), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Според експертите се наблюдава тенденция към рязко понижаване на техния общ брой. През 2019 г числото на нотификациите е било 44. Бензо(а)пиренът и полицикличните ароматни хидрокарбони продължават да са сред най-често срещаните основания за издаване на нотификация, обобщават от ЦОРХВ.
По отношение на нотификациите, отнасящи се до замърсители от преработката на храните, през 2020 г., техният брой е значително по-висок – 35, в сравнение с 2019г, когато е бил едва 14. Сред най-често установяваните несъответствия е наличието на глицидилови естери и високи нива на акриламид в храните.
При биологичните замърсители, хистаминът в рибни продукти и цианидът в ядки са най-често установяваните несъответствия. През 2020 г. се наблюдава значителен спад на общия брой на нотификациите (почти двойно), в сравнение с техния брой през 2019 г., когато са били 42 предупреждения.
По отношение на тежки метали, се наблюдава понижение на броя на нотификациите за 2020 г., спрямо техния брой през 2019 г. И през двете сравнявани години живакът в рибни продукти си остава сред най-често установяваните тежки метали, следван от кадмия, но през 2020 г. се наблюдава увеличаване на несъответствията, свързани с кадмий и с олово.
За България не се наблюдава значима тенденция към промяна на броя на нотификациите за 2020 г. (1 брой) в сравнение с техния брой през 2019 г., както и по отношение на тяхната сериозност.