От събота започва пръскането срещу насекоми, преносители на заразния нодуларен дерматит

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Пръскането с летателна техника срещу насекоми, преносители на заразния нодуларен дерматит, ще започне от тази събота. сега  Областните дирекции по безопасност на храните дезинфекцират площите около засегнатите ферми, е станало ясно на извънредния Консултативен съвет по животновъдство вчера, предава пресцентърът на МЗХ. По време на събитието стопаните са подробно запознати с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с предприетите мерки от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните. Животновъдите трябва да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си. При невъзможност трябва да осигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, тъй като заболяването се разпространява по механичен път. Друга инструкция, която стопаните са получили, е да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти. Заради ваксинацията са в сила ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева посочва, че действията от страна на държавата се извършват възможно най-бързо. Според нормите на ЕС ваксината е „жива” и трябва първо да бъде констатирано огнище на болестта, след което да се премине към ваксинация. По думите на Танева от вчера фермерите, чиито животни са евтанизирани първо, ще получават обезщетения.

Заместник-министърът Цветан Димитров посочва, че на 27-и април първите 150 хиляди дози от ваксината ще са у нас и всички налични дози са насочени към България. Според плана за ваксинация тя ваксина бъде поставена на всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград или на общо близо  350 хиляди едри преживни животни.

Вчера е потвърдено огнище на заразен нодуларен дерматит и в Македония. Заради него ще има промяна в първоначалния план за дезинсекция, посочва изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Днес се очаква да е ясен точният график за пръскане с летателна техника. Пръскането с летателна техника ще стартира първо около засегнатите зони в района на Хасково и Стара Загора.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама