От днес кметовете ще бъдат информирани за сечите на тяхна територия

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

От днес влиза в сила ангажиментът, който ще имат държавните горски предприятия и техните териториални поделения – държавни горски и държавни ловни стопанства, и всички лица, на името на които е издадено позволително за сеч, да информират кметовете на всяко населено място за извършвана законна сеч в прилежащото му землище, съобщава пресцентърът на МЗХ. Това става задължително с въвеждането на нов образец на табели за обозначаване на горските територии – собственост на физически и юридически лица, в които се извършва добив на дървесина, съгласно заповед на изпълнителния директор на ИАГ, издадена по разпореждане на заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов.

От кметовете се изисква да поставят на видно място в центъра на населеното място табелка с информация от кога до кога и на коя конкретна територия е позволената сеч. Целта е хората да знаят в случай на преминаващи автомобили, натоварени с дървен материал, дали времето и мястото на извозване съответства на издаденото разрешително за сеч.

Припомняме, че на официалния сайт на Изпълнителната агенция по горите от 2-и септември са поместени издадените разрешителни за сеч. Там всеки потребител може да провери в реално време за кои горски територии, независимо от тяхната собственост, са издадени разрешенията. За сечищата, в които сечта е приключила, може да се провери колко и каква е добитата дървесина. Информацията е достъпна в раздел “Регистри” след въвеждане на търсената област, община и населено място.

Въведените мерки целят да подобрят управлението и контрола върху дейностите в горите, посочват от МЗХ. По-достъпната информация ще осигури по-голяма публичност и прозрачност и е реална стъпка към възстановяване на общественото доверие по толкова чувствителна тема като опазването на горите, акцентират още от министерството.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements