От бранша: С частните стандарти се създават изкуствени пречки пред българските доставки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

„Стандартите, като GlobalG.A.P, Кашер и други, са частни стандарти, не европейски, които да са разписани като задължителен елемент – като ISO, НАССР и др. Тези стандарти в много случаи важат за продукти, храни и стоки от премиум клас”, коментира пред Агрозона Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я). „България като член на ЕС, е поела ангажименти за внедряване на европейските стандарти за качество и МЗХГ от 2010 г е разработило справочник за качество на плодове и зеленчуци, който регламентира качеството на всички плодове и зеленчуци. Всеки един регистриран земеделски производител е поел ангажиментите да спазва европейските норми за растителна защита и да води дневници. Тази база е на едно много високо ниво и покрива всички базови европейски стандарти.”, допълни още Петков.

„Цялата продукция, която се произвежда в България, като клас І и клас ІІ, напълно покрива всички европейски стандарти и не трябва да бъдат изисквани за тези зеленчуци и плодове допълнително GlobalG.A.P. Ако веригите искат да направят проверка за нещо, те могат да си изискат копие от дневници с какви препарати са пръскани продуктите, удостоверение от експерт на БАБХ, който окачествява и слага щемпел на партидата за качество. В България има разработен стандарт, отделно си има и БДС. Този справочник е стандарта за България и е грубо нарушение на държавните правила някоя верига да налага като задължителен елемент представянето на GlobalG.A.P. Още повече, че повечето продукти в тази верига нямат такъв стандарт и тук става един двоен стандарт. Защо се продават  плодове и зеленчуци от внос, а на българските производители се изисква на 100% задължително GlobalG.A.P?”, категоричен бе Божидар Петков. Председателят на БАМ-Я допълни, че подобен стандарт може да се изисква само за премиум стоки от висок клас с есктра сертификати, които да бъдат изложени на специален щанд, подобно на биопродуктите, „а не да се прилага избирателно двоен стандарт за различни доставчици и да се създават изкуствени условия за пречки на регионални и български доставки.”, допълни още Петков.

Какво е мнението на бранша за допълнителното сертифициране и с цената на какви усилия се постига то, четете в още публикации на agrozona.bg

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама