От април 2015 г. прясното свинско, овче, козе и пилешко месо трябва да има посочена страна, където животното е било отглеждано и заклано, това казва Паулин Констант, специалист по комуникациите в Европейската организация на потребителите, за euractiv.com. Към момента това е задължително единствено за говеждото месо, посочва тя. По думите й вярата на потребителите в храните е на ниско ниво и посочването на информация за произхода на етикета би повишило прозрачността. Според доклад на ЕК от края на миналата година 90% от потребителите искат да знаят откъде идва месото, което консумират.
По повод на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции Паулин Констант посочва, че в САЩ е задължително на етикета да бъде посочена страната на произход на всички видове прясно месо, включително мястото на раждане, отглеждане и клане на животното. В ЕС само страната на отглеждане и клане ще бъде отбелязана за прясното свинско, пилешко, козе и овче месо.