От април 2015 г. ще знаем къде е отгледано и заклано животното, когато купуваме месо

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

От април 2015 г. прясното свинско, овче, козе и пилешко месо трябва да има посочена страна, където животното е било отглеждано и заклано, това казва Паулин Констант, специалист по комуникациите в Европейската организация на потребителите, за euractiv.com. Към момента това е задължително единствено за говеждото месо, посочва тя. По думите й вярата на потребителите в храните е на ниско ниво и посочването на информация за произхода на етикета би повишило прозрачността. Според доклад на ЕК от края на миналата година 90% от потребителите искат да знаят откъде идва месото, което консумират.

По повод на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции Паулин Констант посочва, че в САЩ е задължително на етикета да бъде посочена страната на произход на всички видове прясно месо, включително мястото на раждане, отглеждане и клане на животното. В ЕС само страната на отглеждане и клане ще бъде отбелязана за прясното свинско, пилешко, козе и овче месо.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА