От 30 октомври влиза в сила новият режим за изследването на храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От 30 октомври влиза в сила новият режим, при който ще се взимат проби от храни за различни изследвания. Това става ясно от публикуваната в Държавен вестник Наредба 7 за условията и реда за вземане на проби и лабораторно изпитване на храни, според заключителни разпоредби на която тя започва да действа в 14-дневен срок от обнародването й на 16 октомври 2020 г.

Според новия документ три са случаите, при които бизнесоператорът е длъжен сам да плати изследването за наличие на опасни съставки в храните, които предлага. Това са при сигнали за наличие на опасни и некачествени храни на пазара; при констатиране на несъответствия в хода на инспекция, водещи до съмнения за нарушаване на безопасността и качеството на храните; по молба на физически и юридически лица. Освен това операторите, които искат повторна проба или пък обжалват вече направено заключение в следствие на изследване също ще трябва да заплатят повторното изследване или пък официалното заключение на комисия по тарифа на лабораторията, се казва още в проекта на документ. Служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще вземат двойни проби при провеждането на планов официален контрол в обектите за производство, преработка и дистрибуция с храни, като проби ще се взимат освен в трите изброени случая, и при разследване на възникнало хранително заболяване, при съмнение за замърсяване на храни вследствие природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни инциденти и при провеждане на съдебни експертизи.

Когато бизнесоператорът представи писмено възражение в Областната дирекция по безопасност на храните по данено изследване ще се отваря втората проба, взета при контрола. Пробите ще се вземат без да се замърсяват, в еднократни  опаковки и ще се етикетират, като се пише цялата информация за тях.

Пробите се изследват в акредитирани лаборатории или ако няма такива, в определени от изпълнителния директор на БАБХ, се отбелязва в документа.

Пробите могат да се траспортират до 48 часа.

Ако бизнесоператорът иска второ експертно становище, до 3 работни дни директорът на БАБХ трябва да назначи комисия, която да го произнесе в рамките на подобен срок. Бизнесоператорът може да оспори и второто становище в рамките на 3 дни, като след това директорът на БАБХ трява да назначи експерти, които да се произнесат окончателно. Всички разходи, свързани с оспорването на второто експертно становище, са за сметка на бизнесоператора, се казва още в Наредбата за условията и реда за вземане на проби и лабораторно изпитване на храни.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама