През последната седмица основните плодове и зеленчуци поевтиняха с до 13% на седмична база. Най-много – с 13%, са паднали цените на българските оранжерийни краставици и вече се продават средно за 1.20 лв. за килограм на едро. Червените чушки поевтиняха с 11,5 на сто до 1,61 лв. за килограм, а зелените – с 2,2% до 0,90 лв./кг на едро. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Цените на тиквичките паднаха с 3,8 на сто до 0,77 лв./кг, а на градинските домати – с 5,3% до 1,41 лева за килограм на борсите. В същото време оранжерийните домати поскъпнаха само през миналата седмица с 8,8% – до 1,61 лв./кг.
От плодовете през последната седмица най-много поевтиняха дините и пъпешите, съответно с 8,9 и 12.5 на сто, или до 0,41 лв. и до 0,70 лв. за килограм, по информация на в-к Стандарт. Средно с 4% паднаха и цените на ябълките – до 0,95 лева за килограм на едро.