Основните хранителни продукти през 2015 г. поевтиняха за четвърта поредна година

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

Основните земеделски стоки през 2015 г. са поевтинели с 19% на годишна база, съобщава Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Като причини за това се посочват засиленото предлагане, свитото търсене в глобален мащаб, както и поскъпването на долара. Това е четвъртата поредна година, в която цените на основните хранителни продукти бележат спад.

Индексът, който отчита месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 154,1 процентни пункта през декември 2015 г. спрямо преразгледани 155,6 процентни пункта през ноември.

Индексът на цените на зърнените храни е средно 151.6 пункта през декември, което е спад от почти 2 пункта (1.3%) в сравнение с ноември. Очакването за по-големи доставки на световните пазари след премахването на експортните такси в Аржентина оказва влияние върху котировките на пшеницата. Цените на  царевицата също са намалели през декември на фона на засилването на износа и по-слабото международно търсене. Цените на ориза са по-стабилни, като възстановяването на покупките подкрепя цените на по-ниско качествения сорт Indica и на ароматния ориз. В сравнение с 2014 г., индексът на цените на зърнените култури спада с 29 пункта, или с 15.4% през 2015 г., предава Agro TV.

Индексът на цените на растителните масла има средна стойност 141.1 пункта през декември, с 2.9 пункта (2.1%) по-висок от ноември. Увеличението се дължи на соевото масло, цените на което се покачваха в продължение на 6 месеца. Това движение отразява продължаващите неясноти около соевата реколта в Бразилия на фона на перспективите за покачване на търсенето на соево масло в света. От друга страна, международните цени на палмовото масло са останали стабилни, като опасенията от евентуални производствени спадове в Югоизточна Азия се уравновесяват от по-слабото глобално търсене. За цялата 2015 г. индексът е средно 147 пункта, което е спад от 19% в сравнение с 2014 г.

Индексът на цените на млечните продукти има средна стойност от 149.5 пункта през декември, което е с 1.6 пункта (1%) по-малко от ноември. Спадът произтича от намаляване на цените на млякото на прах, като цените на маслото и сиренето остават непроменени. Най-високо търсене е имало за маслото, особено в Близкия изток, Северна Америка и Северна Африка, което води до нарастване на цените с над 3% през декември.

В рамките на ЕС, възможността за продажба до интервенционните запаси на гарантирана цена също е увеличило привлекателността на производството на масло. Индексът на цените на млечните продукти е средно 160.3 пункта през 2015 г., или с 63.8 пункта (28,5%) по-нисък в сравнение с 2014 г. – това е най-ниската средногодишна стойност от 2009 г. насам.

Индексът на цените на месото има средна стойност от 152.1 пункта през декември, което е спад от 3.5 пункта (2.2%) от неговата ревизирана ноемврийска стойност. Котировките са се понижили за четирите категории месо, като овчето, говеждото и свинското са най-силно засегнати. Намалелият внос на говеждо в САЩ засилва конкуренцията на други пазари. При свинското месо, скокът на производството в Европейския съюз е причина за спада на цените както на вътрешния пазар, така и на международните пазари. За цялата 2015 г. индексът на цените на месото е средно 168.4 пункта, което е спад от 29.9 пункта или 15.1% в сравнение с 2014 г.

Индексът на цените на захарта достига средно 207.8 пункта през декември, с  1.3 пункта по-висок от ноември. Международните цени на захарта продължават да бъдат повлияни от опасения за забавяне на производството в южния централен район на Бразилия, причинено от прекомерните валежи. Съществуват прогнози за възможно намаляване на захарната реколта и в други основни страни производителки, по-специално Индия, Тайланд и Южна Африка, което също ще подкрепи цените. Като цяло индексът на цените за захарта през 2015 г. е средно 190.7 пункта, с 21% по-ниски, отколкото през 2014 година.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА