Испанско сирене и италианска разновидност на сол са сред най-новите земеделски стоки, които ще бъдат добавени към регистъра на ЕС с продукти със защитено географско означение (ЗГО).
Сиренето “Куесо Камерано” от региона на Риоха в Испания е получило етикет за “защитено наименование за произход” (ЗНП), което се дава на селскостопански продукти, произведени, преработени и приготвени в дадена област. Междувременно италианската сол “Сейл Марино ди Трапани” е получила статус на “защитен географски признак” (ЗГУ), което изисква един от трите етапа на производство да се осъществява в определен район. Шотландската “дива сьомга” от Великобритания и гръцките мандарини “Чио” от гръцкия остров Хиос също ще могат да носят етикет за ЗГУ.
Схемата ЗГО има за цел да гарантира, че уникалните качества на продуктите се трансформират в добавена стойност на пазара, както и да информира по-добре потребителите и да се избегне използването на евтини суровини.
Източник: Agra Europe