Оптималният размер на стопанството – 40-50 дка

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Средният размер на земеделските имоти в България е 5,5 декара на имот, посочва Кирил Стоянов, началник отдел „Държавен поземлен фонд и комасация” в Министерство на земеделието и храните, в интервю за “Фокус”. Той дава за пример Холандия, където е проведена цялостна комасация и почти всички стопанства са със среден размер около 400 и 500 декара и са разположени на едно място. Стоянов обръща внимание, че комасацията на земеделската земя увеличава цена й.

Експертът припомня, че според стратегията на Министерството на земеделието и храните, комасацията на земеделската земя ще се осъществява на доброволен принцип. По думите му според някои изследвания, проведени в Австрия и Германия, за да е оптимално ползването на земите, те трябва да са между 40 и 50 декара и да са правоъгълни. Най-доброто съотношение от гледна точка на производството – късата към дългата страна да е 1 към 5.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама