Опасения за раздробяване на земи заради субсидии

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Опасност от раздробяване на стопанствата се крие в правилата за отпускане на евросубсидии, алармират земеделци, съобщава в. “Труд”. Причината е въведеното “преразпределително плащане”, според което за първите 300 дка фермерите ще получават по-голямо финансиране – 45 лв/дка, в сравнение със сумата от 30 лв/дка, която получават собствениците на земя над 300 дка.

Ангел Вукодинов, зам.-председател на асоциацията на зърнопроизводителите, каза пред изданието: “Националната асоциация на зърнопроизводителите не е против по-високите субсидии за дребните, но питаме какъв ще е контролът. Как ще се гарантира, че едрите фермери няма да раздробят стопанствата си на няколко от по 300 дка, така че да получават с по 15 лв. повече и кампанията да се опорочи”. Вукодинов отбелязва още, че земеделското министерство е изработило наредбата едва в средата на февруари и тя още не е обнародвана в “Държавен вестник”.

В отговор на опасенията от бранша министър Греков е категоричен, че до раздробяване на стопанствата няма да се стигне, тъй като кампанията вече започва. Той обърна внимание, че както дребните, така и едрите земеделци ще получат по-висока субсидия за първите си 300 дка.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама