Опасен фунгицид открит в три марки масло у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

2 от 10 марки масло у нас са изрядни. Във всички други изследвани продукти са открити отклонения от изискванията, сочи проучване на „Активни потребители. Пред „Агрозона“ председателят Богомил Николов съобщи, че в  три от марките е открит опасен фунгицид – натамицин. В Европейския съюз натамицина е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) , а влагането му в краве масло е абсолютно забранено.  Откритите количества  варират от 8 до 32 мг/кг. Фунгицидът е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Съединението  е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето по следните причини.

Три фирми пък влагат растителни мазнини в продукцията си, а я обозначават като истинско масло. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки, допълнително се установява и влагане на големи количества вода – над 50 % при норма от 16-17 %. Установеното нарушение освен, че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната, коментира Богомил Николов. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Нарушения се откриват и при етикетирането.  За две търговски марки няма информация за съдържанието на белтък.  Реално измереното количество мазнини е значително по-ниско от информацията на етикетите при 2 марки. При 5 проби пък  измереното съдържание на белтък е с повече от 10% по-ниско от декларираното.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements