Олиото поевтиня с 58% на световния пазар

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

У нас плащаме средно 3,88 лв/литър

Слънчогледовото олио поевтинява на световните пазари и у нас. През март миналата година цената на борсата в Ротердам дистигна 2350 $ за тон, а сега е 980$. Това е намаление от 58 на сто.

През март миналата година заради войната в Украйна цените на олиото скочиха

Така през пролетта на миналата година, в някои магазини цените на дребно доближиха 6 лева, а сега средно за литър олио плащаме 3,88.

През март миналата година заради войната в Украйна цените на олиото скочиха, а пред магазините се извиха опашки. При някои търговци цената дори приближи 6 лева за литър. Сега потребителите усещат поевтиняването, а с прoмоции цените често са доста по-ниски. За 5 месеца цената на бутилка олио от един литър намалява с близо 1 лев, отчита правителствения сайт, който следи цените на храните, предаде Българска стопанска камара (БСК).

В Добричко засетите площи със слънчоглед са повече от миналата година

Като производител Петър Петров казва, че трудно успял да намери пазар за слънчогледа от старата реколта.

“Преди месец продадох последния слънчоглед. На 760 лв.. Не е достатъчнa, съобразно добива, който имахме за годината около 200-220 килограма, неоправдана цена”, коментира Петър Петров, председател на земеделска кооперация.

Производителите на олио пък отчитат, че много от земеделците отказват да продават слънчогледа в изчакване на по-високи цени. Заради забраната за внос от Украйна и експортните такси, въведени от други страни големи производителки на слънчоглед, предприятията у нас работят с намалена мощност.

“За момента цената е на тези нива. Надяваме се в близко бъдеще да се запази тази тенденция”, посочва Яни Янев от Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България в интервю за БТВ.

От софийската стокова борса обявиха, че в световен мащаб се очаква по-добра реколта слънчоглед от миналогодишната – около 54 милиона тона и това също е тласнало цените надолу. “Основната причина е голямото наличие на олио, наличие на суровината маслодаен слънчоглед и няма основание да очакваме поскъпване на слънчогледа”, казва Васил Симов от Софийска стокова борса.

По данни на бранша България произвежда около 2 млн. тона слънчоглед, за вътрешна консумация са нужни около 250 хиляди тона.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама