Одобриха еднодневните трудови договори

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Правителството одобри три промени в Кодекса на труда, съобщават от пресцентъра на МС. Това са въвеждането на еднодневни трудови договори, промени в работно време с променливи граници и уеднаквяването на продължителността на платен отпуск за всяко дете без ограничения.

Предлага се приемането на нова законова разпоредба, с която се дава възможност на регистриран земеделски стопанин да сключва еднодневен трудов договор с работник, уточняват от Министерски съвет. Този вид договор ще може да се сключва в основна икономическа дейност „Растениевъдство” само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят. Договорът ще се предлага за професии, които не изискват специална квалификация. Работник ще може да полага труд по този вид договори най-много 90 работни дни в календарната година. Изрично се упоменава, че работодателите не изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, не връчват длъжностна характеристика и не издават заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока му. Предвижда се издаване на наредба от министъра на труда и социалната политика, в която ще се определят условията и редът за издаване, регистриране и отчитане на тези трудови договори, уточняват още от МС. Законопроектът предвижда тези работници да се осигуряват само във фонд „Пенсии” и фонд „Трудова злополука и професионална болест”, а паричните обезщетения при настъпила трудова злополука и професионална болест да се изплащат за срока на неработоспособността, но за не повече от 90 календарни дни.

Остават обезщетенията за безработица

 

С промени в Закона за здравното осигуряване се създава възможност за времето, през което ще бъдат наемани, лицата да бъдат здравно осигурявани. Здравноосигурителните вноски ще се внасят авансово от работодателите, заедно с вноските за социално осигуряване. Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонната селскостопанска работа, да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.

Предвижда се регламентирането  на еднодневния трудов договор да увеличи приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване с до 19 200 000 лв. и приходите от данъци върху доходите на физическите лица с до 5 300 000 лв. Заложено е разпоредбата да се прилага до 31-и декември 2015 г. като периодът на прилагане може да се удължи след анализ на приложението й. Възможно е разширяване на приложното й поле и за други дейности при доказана ефективност.

По-гъвкаво работно време

Със същия законопроект се предлага и промяна относно установяването на работно време с променливи граници. Целта е създаване на правна възможност за по-голяма гъвкавост на работното време за работника или служителя и въвеждане на по-либерален режим при разпределение на работното време в рамките на работната седмица, посочват от МС.

Отпуск за дете до 2 години

С друга промяна се предвижда след използване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, всяка работничка или служителка да има право на допълнителен отпуск за отглеждането му до навършване на 2-годишна възраст. Така се уеднаквява продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете с този за първо, второ и трето дете. Осигурява се равнопоставеност при отглеждането на децата в семейството, без значение от броя им. След предложената промяна правото на платен отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете се увеличава от година и половина на две години. С това отпада и необходимостта от 6-те месеца неплатен отпуск, на който имаха право такива майки.

Предлага се и нова административна мярка, посочват от Министерски съвет – контролните органи на инспекцията по труда да могат да поставят специален знак в случаите, когато спират дейността на предприятия, производства и обекти, когато нарушенията на правилата за здравословни и безопасни условия на труд застрашават живота и здравето на хората.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА