Очакваното сухо време без съществени валежи ще позволи провеждане на сезонните агротехнически дейности

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

До края на септември условията ще позволяват довършване сеитбата на зимната рапица

През изтеклия период на места в Западна България – Монтана, Драгоман, Ново село, Благоевград, София и Оряхово – паднаха валежи със стопанско значение. Количествата им, 15-30 l/m2, подобриха водния статус на почвата в тези райони и условията за извършване на обработки на почвата в земеделските площи, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време със средни денонощни температури около и над климатичните норми за третото десетдневие на септември. При тези условия ще протича узряването на плодовете при късните сортове овошки и на гроздовата реколта.

През периода късните хибриди царевица ще приключат развитието си и ще встъпят в пълна зрелост.

Очакваното сухо време без съществени валежи ще създава условия за провеждане на сезонните агротехнически дейности – жътвата на късните пролетни култури, извършване на основните и предсеитбени почвообработки на площите предвидени за сеитба с пшеница и ечемик, и внасянето на минерални торове.

През периода започва да тече агротехническият срок за сеитба на зимните житни култури във високите полета и Предбалкана. До края на септември условията ще позволяват довършване сеитбата на зимната рапица.

Топлото време през периода ще осигури условия за формиране на допълнителна реколта от зеленчуковите култури от късното полско производство.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements