Очаква ни сухо и топло време през следващите дни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През следващите дни тече агротехническият срок за сеитба на пшеница в Южна България

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури над климатичните норми.

До края на второто десетдневие на октомври условията ще бъдат подходящи за приключване на гроздобера и освобождаване на площите от късните окопни култури.

Падналите валежи през първото и началото на второто десетдневие на октомври в по-голямата част от страната, с изключение на места в Западна България и Дунавската равнина, бяха без стопанско значение. В част от южните и югоизточните райони са регистрирани количества под 5-6 l/m² и дефицит на влага в горните почвени слоеве, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В тези райони през следващия период се очаква задълбочаване дефицита на почвена влага и влошаване на условията за провеждане на предстоящите предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури.

Фази на развитие на посевите

През периода при засетите в началото на октомври посеви с пшеница, ечемик и рапица на места в Дунавската равнина и в североизточните райони (Новачене, Русе, Търговище) ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване (1-2 лист).

В началните фази от вегетацията на зимните житни култури посевите трябва да се обследват за наличие на вредители – полска полевка, житни мухи, житен бегач, а посевите с рапица – за рапична стъблена бълха, рапичната листна оса и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) да се извърши навременно третиране (ПИВ за обикновената полевка е 2 броя активни колонии на декар, за обикновения житен бегач – 3 бр. ларви m²).

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements