Общините замразяват данъци и такси

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Големите общини масово няма да променят размера на данъци и такси в годината на местните избори, показва проверка на „Сега“.

През 2014 г. само Стара Загора и Ловеч се осмелиха да вдигнат такса смет с аргумента, че всяка година се увеличава размерът на сумата, която се плаща на държавата за тон депониран отпадък. Тази година общините ще трябва да внасят 28 лв. на тон, с 6 лв. повече спрямо изминалата година. Въпреки това местната власт предпочита да не рискува с непопулярни мерки пред избирателите. Варна, която в последните години изживя драматични политически конфликти и извънредни избори, дори ще намали такса смет.

Софиянци ще плащат и тази година старите данъци и такси, след като се провали въвеждането на нова методика за изчисление на такса смет. Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов многократно обяви, че ще се разчита на по-голяма събираемост. Kъм края на ноември изпълнението на приходите за 2014 г. беше вече 90%, а очакванията са, че крайният резултат ще е над 95% изпълнение. И тази година обаче общинските съветници в София пропуснаха да въведат 5% отстъпка от такса смет при авансово плащане до 30 април. Това облекчение ще важи само за данък сгради и налога за автомобилите. Данъчната кампания в София ще почне с месец по-рано – от 1 февруари.

В Пловдив също няма да има промени. Предложението на общински съветници за намаляване на размера на данъка върху колите с до 25% не беше прието. Кметът на града Иван Тотев се аргументира, че ако няма данъци, няма да има бюджет. Той напомни, че миналата година общината е намалила данъка за автомобилите до 75 киловата с катализатор на най-ниското позволено от държавата ниво – 40%.

В Бургас, Добрич, Русе, Сливен и Благоевград също не се предвижда увеличение. Промяна няма и във Велико Търново. “За поредна година не планираме увеличение на данъчната тежест. Смятаме, че в този период на криза е добре част от ресурса да остава в населението и юридическите лица, за да може да се инвестира в местната икономика”, обясни зам.-кметът Снежана Данева.

Варна залага намаление при таксата за битови отпадъци – с 0.2 промила за нежилищни имоти на физическите лица. Така те ще плащат 3.7 промила върху данъчната оценка вместо по 3.9, както миналата година. 10% по-ниска ставка се предвижда и при данъка за товарните коли. “В последните няколко години се наблюдава практика да се регистрират търговски дружества в съседни на Варна общини, за да се спестява от местните данъци в голямата община, което води до намаляване на приходите в бюджета на града”, пише в мотивите си кметът Иван Портних.

Малката община Сапарева баня пък е решила да зарадва бизнеса и намалява такса смет с 1 промил за юридическите лица в курортното селище Паничище.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements