Обменяме опит с Норвегия за устойчиво управление на горските ресурси

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Представители на Изпълнителна агенция по горите бяха на посещение в Норвегия с цел да обменят опит в областта на устойчивото използване на горските ресурси.

Във визитата са участвали членове от екипа за управление и изпълнение на проект „Гори и гористи местности – картиране и оценка на екосистемните услуги извън Натура 2000” – FOR OUR FUTUTRE”. Иницативата е финансирана от  Фонда за двустранни отношения Норвегия – България. Посещението бе организирано и осъществено с помощта на Норвежка Горска Група, партньор по проекта, съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите.

Българската делегация се е срещнала с представители на норвежки държавни институции и институти, като Агенцията по земеделие- департамента отговарящ за горите в Норвегия, норвежкия институт за биоикономически изследвания – NIBIO, национални институции отговорни  за схемите за подпомагане на горския сектор, собственици на общински гори, норвежки институт за консултации и подобряване на квалификацията в областта на горите и др.

На българската делегация е представено производство на енергия от биомаса, реализирано е посещение на инсталация за производство на енергия.  Освен това, на терен, в конкретна пробна площ е представен начина на извършване на Националната горска инвентаризация в Норвегия. Посетен е един от най-големите горски разсадници за производство на фиданки за залесяване в горски територии и др. Във визита, която се осъществява със средства от  Фонда за двустранни отношения, Норвегия-България от българска страна участие са взели инж. Красимир Каменов, заместник изпълнителен директор на ИАГ и ръководител на проект FOR OUR FUTURE, д-р инж. Любчо Тричков, координатор на проекта, д-р инж. Ценко Ценов, експерт „Разработване на система за оценка на материалните и регулиращи ЕСУ на база методиката на МОСВ”, Васко Райчинов – координатор на проекта от страна на РДГ Кърджали, инж. Георги Гогушев, експерт „Теренни проучвания за осигуряване на данни за индикатори за състоянието на екосистемите”, инж. Юсеин Ефендиев – директор на РДГ Кърджали и Петя Славчевска – технически сътрудник на проекта.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements