Няма ли цинк, листа и плодове са с петна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Овощните култури, както и всички други растения често реагират недостига ли някакъв елемент в почвата. Няма ли цинк, най-бързо ще го разберете по ябълка и череша. Недостиг на цинк може да се появи поради недостатъчна почвена влага, обогатяване на почвата с угнила органична маса, торене с високи норми фосфорни торове.

При слаб недостиг младите листа са дребни и тесни. В случаите на по- силна липса се появява типичната „розетъчност” на връхните листа поради потискане на растежа и скъсяване на междувъзлията. Новообразуваните листа са малки и напълно хлоротични. При крушата дребнолистието също е признак на цинков недостиг. Под розетките леторастите се оголват. При прасковата в края на лятото се развива точкова хлороза, листата са вълнообразни със завит нагоре ръб. Плодовете на прасковата и кайсията остават дребни и плоски. При черешата и крушата се намалява залагането на плодни пъпки, цъфтежът е предивременен, плодовете са дребни и уродливи. При сливата и другите костилкови видове се появяват кафяви петна в плодовото месо. Когато недостигът е ясно проявен по надземната част на дърветата, корените започват да отмират.

Най-ефикасното средство за преодоляване на цинковия недостиг е пръскането на растенията в началото на вегетацията с 0,1- 0,2% разтвор на цинков сулфат, като се извършват две пръскания. Препоръчва се и зимно пръскане с 3- 4% разтвор на цинков сулфат.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА