Световното производство на храни е изложено на риск

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Глобалните селскостопански производители по целия свят изпитват сериозни затруднения при пускането на пазара на своите продукти поради ограничителните мерки, въведени заради пандемията на новия коронавирус.

По целия свят милиони работници не могат да достигнат полетата за прибиране и засаждане на реколтата. Твърде малко са и камионите, за да може да се осигури безпроблемното движение на стоки. Обемът на прясна храна, транспортирана по въздух също падна, при въвеждането на забрана за летене самолети. Има недостиг и на хранителни контейнери за транспортиране поради намалената комуникация с Китай.

Обстановката в Европа и по света

Такъв недостиг на работници в Европа означава, че зеленчуковите ферми нямат възможност за засаждане. В Испания липсват работници мигранти от страни като Мароко.

Ивано Вакондио, ръководител на италианската асоциация по храните Federalimentare, заяви, че през следващите два месеца ще са необходими около 200 хиляди сезонни работници. Възможно е да се наложи правителството да поиска хората, получаващи държавни помощи, да берат плодове и зеленчуци, за да подпомогнат селското стопанство.

Във Франция министърът на земеделието Дидие Гийом също отправи мобилизиращ апел към онези, които нарече френската “армия в сянка” – новоуволнените работници  да заменят обичайните бригади от работници мигранти във фермите.

Натрупването на пристанища забавя доставките на свинско и говеждо месо до дестинации като Китай. Това изостря дефицита на протеини в Китай, където огнището на африканска чума по свинете премахна една четвърт от свинското месо от световния пазар през последната година и половина.

Най-големият износител на ориз в Индия спря износа поради недостиг на работна ръка и проблеми с логистиката. Третият най-голям износител, Виетнам, също има ограничен износ.

„Няма работна ръка, няма камиони за превоз на храна, няма и пари за закупуване на храна“, коментира Абдолреза Абасян, старши икономист в Организацията на храните и земеделието на Организацията на обединените нации.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА