ФАО: Глобален недостиг на храна може да се появи след седмици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Смущенията се наблюдават на почти всеки пазар поради ограничителните мерки, приети за борба със заплахата от COVID-19.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) предупреждава за риска от глобален недостиг на храна през следващите месеци, тъй като ограничителните мерки, прилагани в борбата срещу Covid-19 и протекционистките политики, предприети от няколко държави по целия свят, нарушават световната търговия с храни масово.
Генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие призова лидерите от държавите от Г-20 да предприемат мерки глобалните хранителни системи да продължат да работят добре, особено във връзка с достъпа до храна за бедните в света и най-уязвими по време на пандемията COVID-19.

“Пандемията засяга хранителната индустрия и всички измерения на продоволствената сигурност в целия свят. Никоя страна не е имунизирана. Трябва да гарантираме, че веригите на хранителни продукти не се нарушават и продължават да функционират добре и да насърчават производството и наличието на диверсифицирана, безопасна и питателна храна за всички “, каза ръководителят на ФАО. Генералният директор заяви, че блокирането и ограниченията на движение могат да нарушат производството, преработката, разпространението и продажбата на храни, както в национален, така и в световен мащаб, с потенциал да окажат „незабавно и тежко“ въздействие върху ограничените от мобилността.

Световният пазар на храни трябва да е прозрачен

Световните пазари на храни са доста снабдени, но нараства загрижеността и че трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че както националните пазари на храни, така и световният пазар продължават да бъдат прозрачен, стабилен и надежден източник на доставки на храни, заяви още той. Позовавайки се на световната криза с цените на храните през 2007—2008 г., генералният директор на ФАО заяви, че несигурността по това време е предизвикала вълна от ограничения за износ от някои страни, докато други започнали да внасят храна агресивно. Това допринася за прекомерната нестабилност на цените, което е вредно за страните с дефицит на храни и ниски доходи.

Месото се задържа за вътрешна консумация

Забавянето на производството и дистрибуцията вече е отчетено на пазарите в ЕС, където доставчици от Испания, Италия, Франция, Германия, Полша се оплакват от задръствания, създадени на националните граници, и липсата на персонал. В някои случаи месото, преработено в някои страни по целия свят, се задържа за покриване на вътрешното търсене, игнорирайки някои от експортни поръчки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА