Три малки хлебопроизводителни предприятия от Добруджа са фалирали, а четвърти производител търси пазар на предприятието си заради невъзможност да го издържа. Това заяви в предаването „Открито студио” по радио “Добруджа” председателят на Регионалната асоциация на хлебарите и сладкарите Тошко Няголов.
Той посочи като причина за тези фалити, опитите на малките производители да се конкурират с големите хлебозаводи, понижавайки цените на своята продукция по себестойността й, но това след два-три месеца се оказва невъзможно. Напълно нормално е ръчно произведеният хляб в малка пекарна да е с по-високо качество и съответно по-висока цена, коментира Няголов. Той припомни, че за последната една година цената на хляба не се е покачвала. Дори последните 5-6 месеца имаме леко понижение от няколко процента, което се дължи не на промяна в цената на брашното, а на голямата конкуренция и натискът на големите вериги, които влияят също на цената. Част от колегите се ориентират към сваляне на цената с няколко стотинки, само за да влязат в тези вериги, обясни браншовикът. По думите му има много обезверени хлебопроизводители главно заради неясните правила и изисквания. Последните няколко години правилата станаха неясни и неточни, в същото време влязоха много нови продукти. Според Няголов има толерантност между малките и големи хлебопроизводители.
Няголов прогнозира, че цената на продуктите от лимец ще започнат да поевтиняват, защото все повече земеделци започват да отглеждат тази култура и тя навлиза все повече в хлебопроизводството. По традиция, на Спасовден в храм „Света Троица” ще бъде отслужен водосвет за здраве, а членовете на регионалния съюз ще раздадат на трапезарията към църквата хляб и други тестени изделия.