НПО призовават ЕК за стратегия за „по-малко и по-добро“ производство на храни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

 

Коалиция от двадесет неправителствени организации (НПО) призовават еврокомисарите да разработят „специален план за действие“, за да се премине към „по-малко и по-добро“ производство и консумация на месо, млечни продукти и яйца като част от стратегията „От фермата до трапезата“, която ще бъде обявена в края на март. Писмото от 26 февруари е адресирано до заместник председателя на ЕК Франс Тимерманс и комисарите Януш Войчеховски с ресор земеделие и развитие на селските райони, Стела Кириакидес с ресор здраве и безопасност на храните и Вирджиниус Синкевичиус с ресор околна среда, океани и рибарство.

Селскостопанските животни имат място в системите за устойчивост на храните, те са „част от екстензивни, кръгови и смесени селскостопански модели, които също имат по-голям потенциал за хуманно отношение към животните“. Коалицията обаче е обезпокоена, че “присъщата неустойчивост на голяма част от сегашните системи за отглеждане на животни в Европа и свръхконсумацията на месо, млечни продукти и яйца” отсъстват в съобщенията на Комисията относно стратегията.

Този пропуск „застрашава надеждността и жизнеспособността на стратегията за постигане на целите й да превърне храната в ЕС в „глобален стандарт за устойчивост“.

„Промените в хранителната ни система не могат да бъдат оставени само на избора на потребителите“, настояват здравните и зелените лобисти. Те искат да видят план за действие с обвързващи цели и мерки за намаляване на индустриалното животновъдно производство, подкрепа за по-доброто отглеждане на животни и „създаване на благоприятна хранителна среда“, за да повлияят на хората да преминат към по-здравословни, богати на растения диети.

„Производството и консумирането на месо и млечни продукти имат огромно въздействие върху околната среда и са основен двигател на изменението на климата“, коментира Сини Ераяя, защитник от НПО за околната среда. Тя настоява, че е настъпил моментът „да започнем да третираме месото и млечните продукти като другите източници на замърсяване и да започнем да говорим за цели за намаляване“.

В последния проект на плана за действие, придружаващ стратегията „От фермата до трапезата- за справедлива, здравословна и екологична хранителна система“, от ЕК посочват развитието на „Общи указания на ЕС за устойчива и здравословна диета“. Въпреки, че няма пряко споменаване на действията, чрез които да се намали производството и консумацията на месо, млечни продукти и яйца, Комисията обеща да започне проучване „за количествено определяне, в икономически план, на екологичните и обществените разходи (вкл. за здраве), свързани с производството и потреблението на най-консумираните хранителни продукти на пазара на ЕС“.

В проект на приложение длъжностните лица се позовават на преразглеждане на Директивата за устойчиво използване на пестициди, с цел по-ниска зависимост от синтетични химически пестициди и стратегия за намаляване на свръхобогатяването на почвите. Очаква се Комисията да постави цели и да насърчава развитието на биологичното земеделие „чрез комбинация от мерки, вкл. подходящо стимулиране на търсенето на биологични продукти“.

От Комисията също изглеждат настроени да приемат третично законодателство „за намаляване и по-добър мониторинг на използването на антимикробни средства в животновъдството и аквакултурите и да допринасят за борбата срещу антимикробната резистентност“. Готови са да представят предложение за нови геномни техники, след като статутът им е оценен съгласно правото на Съюза.

Междувременно се очаква от ЕК да стимулира производството и използването на устойчиви и нови фуражни суровини и храни (като насекоми и водорасли) чрез преразглеждане на съответното законодателство, като стратегията за водораслите също е в процес на разработване. В рамките на ОСП служителите подчертават, че националните стратегически планове трябва да изпълняват стратегията „От фермата до трапезата“ и „да поставят амбициозни цели“.

В стремежа си да насърчи глобален преход към устойчиви хранителни системи, изпълнителната власт на ЕС изглежда ще предложи нови регулаторни мерки „за намаляване на риска от обезлесяване и деградация на горите, свързани с хранителни стоки/ продукти на пазара на ЕС“ и ще включва „амбициозни устойчиви разпоредби, свързани с храните“ в съответните двустранни споразумения. Планиран е план за действие за измамите с храни, както и цели на равнище ЕС за намаляване на хранителните отпадъци след прилагането на мониторинг за нивата на хранителните отпадъци в цялата общност.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА