Ново ръководство поема “Ел Би Булгарикум”

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Намален е съставът на Съвета на директорите, има нов изпълнителен директор

С решение на Съвета на директорите на “Държавната консолидационна компания” ЕАД (ДКК) е намален съставът на Съвета на директорите в държавната компания “Ел Би Булгарикум” ЕАД от петима на трима членове. Назначен е и нов състав, в който влизат – Христо Иларинов Михайловски, като независим член, Ивайло Цветанов Лилов и Анна Людмилова Радовска, като представители на държавата, съобщиха от ДКК за БТА.

Решението на едноличния собственик на капитала на “Ел Би Булгарикум” ЕАД е взето след направен пълен анализ на ефективността на управлението на дружеството. Съветът на директорите на ДКК изиска информация за дейността на “Ел Би Булгарикум” за периода от 1 януари 2023 г. до 31 август 2023 г. След внимателен преглед на получената информация ръководството на ДКК  констатира факти и обстоятелства, които дават основание да се изкаже обосновано предположение за извършване на недобросъвестни действия и недостатъчен контрол при извършване на управление на дружеството.

За същия период  има постъпили сигнали за нарушения при управлението на компанията, по които са назначени проверки от компетентните органи.

На свое заседание новият състав на Съвета на директорите на “Ел Би Булгарикум” ЕАД е избрал за изпълнителен директор на компанията Ивайло Цветанов Лилов. Досега изпълнителен директор на “Ел Би Булгарикум” ЕАД беше Владимир Русев с решение на Съвета на директорите от края на февруари. Тогава от Държавната консолидационна компания съобщиха, че  поради редица сигнали за нарушения Николай Маринов, който беше е предшественик на Русев, е освободен от длъжност.

Новият изпълнителен директор на компанията Ивайло Лилов е магистър по специалностите “Право” и “Икономика”. Притежава дългогодишен опит и експертиза в сферата на финансовата дейности, в изготвянето на бюджети, финансови инвестиционни анализи, в организацията и контрола за изпълнение на бизнес програми. Лилов е бил член на Съвета на директорите в “Държавната консолидационна компания” ЕАД.

В края на август министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов възложи на новия борд на ДКК да направи пълен анализ на дружествата към компанията с конкретни предложения за преструктуриране на дейността, актуализиране и създаване на нови бизнес програми с ясни цели и механизми за контрол, за да се постигне максимална ефективност и реализиране на потенциала, който имат тези дружества.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements