Нова държавна помощ ще покрие енергийните разходи на стопаните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Така се намира начин остатъкът от 34 млн. лв. от украинската мярка да бъде разпределен

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) е подготвило и изпратило през Министерство на финансите нотификация за нова специфична държавна помощ, която ще бъдат подкрепени стопаните, които не могат да получат помощ по Временната рамка за подкрепа на ликвидността на стопаните в следствие на войната в Украйна, като им се поемат енергийните разходи съгласно новия регламент на държавни помощи, с което се решава една от точките в меморандума, подписан между министър-председателя, финансовия министър, земеделския министър и протестиращите стопани на 20 септември, стана ясно от Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента по време на днешното заседание. Министър Кирил Вътев уточни, че така ще бъдат разпределени парите, които се явяват остатък от основната мярка заради въвеждането на нов таван по помощта от 280 хил. лв.

Така се решава се точка 2 на меморандума, подписан със земеделските производители през септември по европейски механизъм, който отговаря на законодателството, коментира Танева.

Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФЗ уточни, че от тези 39 млн. лв. ще бъдат разпределени 5 млн. лв. които се явяват разликата между стария и новия праг по украинската помощ, а остатъкът от 34 млн. лв. ще бъдат похарчени за тази мярка.

Кирил Вътев уточни, че с бюджетът по държавната помощ ще се покрият 70% от енергийните разходи на заявителите, за които са представени разходни документи. Остатъкът пък ще бъде разпределен между останалите стопани до лимита по помощта, отбеляза Десислава Танева.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА