Нов моден хит: Обувки, изработени от ананас

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Обувки от ананаси!? Е, да, звучи странно…, но плодът смело навлиза в модната индустрия. Използват се листата му, които са богати на фибри. Стара традиция от Филипините за производството на тъкани, която една испанка преоткри, предава БНТ.

д-р Кармен Хиоса: Да, това е материалът, изработен от фибрите в листата на ананаса.
Защо фибрите от ананас ли? Защото са изключително здрави и еластични. В продължение на 8 години Кармен експериментирала и търсела правилната формула, за да получи желания материал. Резултатът показва, че усилията са си стрували.

д-р Кармен Хиоса: Не исках да е със структурата на обикновената кожа, а да е като плетеница от влакна.
За да се изработи един квадратен метър от материала са необходими 460 листа, а те могат да бъдат събрани от 16 дървета.

д-р Кармен Хиоса: Може да ви се струва много – но, знаете ли, че в целия свят 13 милиона ананасови листа отиват на боклука. А тях могат да бъдат изработени 55-милиона квадратни метра кожа.
Кожата от ананасови влакна вече се използва от над 500 фабрики. Интерес проявяват и големи модни компании.

Тимъти Сютън, творчески директор на компания за производство на обувки: Хората са много любопитни към материала. Когато разберат, че е от ананас, започват да го разглеждат, да разпитват.
А какво се случва с материала, когато завали дъжд? Няма проблем, уверява Кармен, защото ананасовата кожа е водоустойчива.

Създаденият от испанската изобретателка материал отговоря на всички характеристики на традиционната кожа и е доказал свойствата си във Филипините.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама