Розовият ананас е все по-често срещан на световния пазар

Агрозона
Агрозона
1 Минути

 В края на миналата година американските учени и водещи компании запознаха пазара и света с първия по рода си розов ананас. ГМО растението привлича с красотата си, но все още потребителите остават скептични спрямо него. Разработките по проекта отнели на учените цели 12 години.

Розовите ананаси са конструирани така, че да произвеждат по-малко ензими, съществуващи в обикновените ананаси, които преобразуват червеният пигмент ликопен до жълтия пигмент бета каротин. Ликопенът е пигментът, който прави доматите червени, а дините розови. Така че използването му е абсолютно безопасно.

Фирмата създала, този иновативен плод, неотдавна създаде и ябълки, които не стават кафяви. Учените, “произвели” тези храни се надяват, че клиентите ще бъдат привлечени от здравните ползи и удобството и ще подминат страховете от генното инженерство.

Подобно на розовия ананас, неотдавна бяха създадени  лабораторни лилави домати. Компания от Англия, обаче планира да кандидатства за разрешение да произвежда и продава лилави домати, които имат високо ниво на антоцианин – съединение, която се среща в боровинките. Някои изследвания показват, че тя намалява риска от сърдечносъдови болести и някои видове рак.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА