Низходящата динамика на европейските цени на свинското месо оказа натиск върху българските

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Низходящата динамика на европейските цени на свинското месо оказа натиск върху българските. През последните шест месеца те се задържат на равнище около 3,50 лв./кг кланично тегло. Очаква се средногодишната цена да е 3,47 лв./кг кланично тегло, което е с 10,8% под средното ниво за 2020 г. (3,89 лв./кг) и с  5,4%  под това от  2019  г.  (3,67 лв./кг), съобщиха от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

От началото на месец декември европейските цени на едро на свинско месо започнаха да се покачват, движени от растящите цени на входящите ресурси и значително понижените производствени маржове, като отчетеното увеличение към момента е с 1,5% над равнищата на същия период от миналата година.

Измежду всички меса, най.голямо увеличение през 2021 г. е постигнато при агнешкото, като причина е ограниченото предлагане у нас и съкращение на световното стадо от овце.

Брутната продукция от месо през 2021 г. ще се задържи близо до нивото от 2020 г.

Предварителните данни на НСИ относно производството и търговията на месо в България показват, че брутната продукция от месо през 2021 г. ще се задържи близо до нивото от 2020 г., поради отчетените по-ниски цени при свинското месо. Индексът на физическия обем бележи увеличение при производството на месо от свине (+11%) и при пилешкото месо (+8%), докато при говеждото и телешкото месо намалява с 2%, показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

От началото на 2021 г. годината до юли цените на говеждото и телешкото месо се движиха между 4,05 – 4,36 лв./кг кланично тегло, което е под равнищата за същия период на 2019 г. Въпреки това, средногодишната цена остава на нивото от 2020 г. – 4,35 лв./кг кланично тегло.

БАБХ, инфлуенца, Agrozona.bgРъст в случаите на “Птичи грип тип А” по птиците

От началото на м.ноември се ускоряват случаите на “Птичи грип тип А” по птиците, като България също попада с установени огнища. Между 18 ноември и 8 декември загубите в Европа достигат 2,78 млн.птици при общо 168 констатирани огнища.

По данни на Световната организация за здраве по животните – OIE през 2020 г. у нас са заразени 432 хил.броя птици, а най-много засегнати птици има през 2018 г. – 525 хил.броя.

Все още разпространението на болестта не се отразява на цените, макар че те са почти 20% над миналогодишните и с 15% по-високи от средните за 2016-2020 г.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама