Сериозен проблем пред развитието на производството на месо в България е ниската покупателна способност на населението като цяло и сравнително ниската консумация на пресни меса, сочи докладът “Тенденции на развитие на сектор “Месо”. Проектно моделиране на базови показатели”, подготвен от доц. д-р Божидар Иванов и ас. Емилия Соколова, CAPA. По данни на НСИ за 2014 година средно на човек от домакинството през 2013 година се пада 10,9 кг пилешко месо, 8,1 кг свинско месо, 1,2 кг агнешко, овче и козе месо и едва 0,8 кг говеждо.
Количествата и през предните 3 години са сходни, въпреки наблюдаваното леко покачване спрямо 1998 г., когато е началният период на изследването. Цитираните данни се отнасят само до консумацията на месо и не включват консумацията на кайма и месни продукти. Потреблението на малотрайни и трайни колбаси на човек от домакинството е около 10 кг годишно и не се наблюдава рязко повишение през последните няколко години.