Нишесте вместо яйца в майонезата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Нишесте вместо яйца в майонезата, в 6 от 16 продукта няма яйца. Това сочи проучване на „Активни потребители“. Специално за Агрозона председателят на асоциацията Богомил Николов каза, че това, което замества яйцето в продукта е някакъв вид нишесте. Освен липсата на яйца в 9 от 16 тествани марки е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта. Наред с това в повечето майонези се откриват съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

Богомил Николов каза, че трябва  да се създаде стандарт за майонезата, защото сега всеки може да произвежда нещо и да го наименова майонеза. За пример той каза, че в Белгия има такъв стандарт – производството трябва да става с 80 % мазнина (олио, зехтин) и 7,5 % яйчен жълтък.

В понеделник 13 юни “Активни потребители” ще публикува най-новото си изследване на качеството на майонезите предлагани в търговската мрежа.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА