Нишесте вместо яйца в майонезата, в 6 от 16 продукта няма яйца. Това сочи проучване на „Активни потребители“. Специално за Агрозона председателят на асоциацията Богомил Николов каза, че това, което замества яйцето в продукта е някакъв вид нишесте. Освен липсата на яйца в 9 от 16 тествани марки е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта. Наред с това в повечето майонези се откриват съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
Богомил Николов каза, че трябва да се създаде стандарт за майонезата, защото сега всеки може да произвежда нещо и да го наименова майонеза. За пример той каза, че в Белгия има такъв стандарт – производството трябва да става с 80 % мазнина (олио, зехтин) и 7,5 % яйчен жълтък.
В понеделник 13 юни “Активни потребители” ще публикува най-новото си изследване на качеството на майонезите предлагани в търговската мрежа.