Николай Колев, Съюз на Дунавските овощари: Секторът е застрашен от рецесия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Показахме на FRUIT LOGISTICA, че България запазва конкурентоспособно производство на плодове, допълни още той

Международното изложение за пресни продукти FRUIT LOGISTICA се завърна бляскаво за своя 30-годишен юбилей. В рамките на 3 дни престижният специализиран форум за свежи плодове и логистиката им събра в германската столица изложители от цял свят. Българските земеделски производители отбелязват най-мащабното представяне на страната ни досега. И тази година то се осъществява с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. 

Участниците от Съюза на Дунавските овощари впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци.

„Успяхме да постигнем целта си и да покажем, че в тези трудни времена България запазва конкурентоспособно производство на плодове, достигайки нивото на водещи световни производители. Зад всеки произведен плод стои история за отдаденост, иновация, постоянство и много труд, за да успеем, въпреки проблемите, пред които сме изправени всеки сезон“, каза Николай Колев – овощар и председател на Съюза на Дунавските овощари.

„Гордеем се, че работим ръка за ръка с нашите партньори от Добруджанския овощарски съюз и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Искаме с преработватели, търговци на едро и дребно и потребителите да разберем как изглежда бъдещето на индустрията ни, въз основа на изискванията на всички страни“, допълни Николай Колев.

Тенденциите, които се откроиха по време на форума показват, че цената вече е основен фактор за покупка и въпреки възстановяването на пазара след COVID, за някои потребители значението на критерии като устойчивост, регионалност и органични продукти, е намаляло. Екстремните метеорологични условия също са част от неблагоприятните фактори, които засегнаха производителите. Значително се е увеличила себестойността на продукцията, след като войната в Украйна беше последвана от рязко покачване на цената на различни суровини, като торове, горива, енергия и труд. В някои райони производството беше намалено или дори спряно.

„Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите. Признаците за плахо подобряване в областта на логистиката е добър знак, но остават сериозни предизвикателства, като по-малко атрактивни обменни курсове на еврото, ограниченият брой шофьори на камиони в Европа и по-високите цени на горивата. Затова от Съюза на Дунавските овощари сме още по-мотивирани да оказваме допълнителна подкрепа на родните фермери да реализират продукцията си със самочувствие за нейното качество и вкус“, каза още Николай Колев.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА